Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια μέρα ποίησης η αυριανή, η 21 Μαρτίου


Η ποίηση πρέπει να μαγέψει, η μαγεία είναι κριτήριο της αξίας της
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η αυριανή, η 21η Μαρτίου, η Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου. Γιορτάζεται άρα η ποίηση;
«Δεν γνωρίζω την ποίηση παρά μόνον εξ όψεως και από πολύ μακριά, χωρίς να είμαι διόλου σίγουρη ότι αυτή είναι. Ετσι, τη γιορτάζω κατά μόνας κάθε μέρα, με το να την επιζητώ και να την ψάχνω κάθε μέρα, επί χρόνια, σβήνοντας κι ανάβοντας τα... πολυετή κεράκια στα καθημερινά γενέθλιά της. Ωστόσο, φέτος σπάζω τον κανόνα: αποδέχτηκα την πρόταση της Εταιρείας Συγγραφέων να διαβάσουμε κάποιοι ποιητές, στο Public της πλατείας Συντάγματος, ποιήματα του Ελύτη και μόνον, μια και είναι σ’ εκείνον αφιερωμένο το 2011».

– Με ποιον τρόπο πλησιάζει κανείς την ποίηση;

– Η ποίηση πρέπει να μαγέψει. Είναι η μαγεία κριτήριο της αξίας του έργου; Για μένα είναι. Χθες το βράδυ είχα ανοίξει το βιβλίο του Ελύτη, και μου συνέβη όλη τη νύχτα να χοροπηδάνε στο κεφάλι μου, ακατάλληλοι στίχοι, κακοί στίχοι... Πάντως, επιθυμία κάποιων στίχων να γραφτούν. Δηλαδή η επιρροή του καλού ήταν πολύ μεγάλη επάνω μου. Ενώ μάλλον σε νέκρα βρίσκεται ο εγκέφαλός μου αυτή την εποχή. Αλλά όλη η νύχτα ήταν βρικολακιασμένη από αυτή την επιθυμία.



Απόσπασμα από τη συνέντεξη της Κικής Δημουλά στην κ.Όλγα Σέλλα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της 20 - 03 - 2011. ΠΗΓΗ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/03/2011_436185

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Γιορτές για την ποίηση

Αθήνα

Τις εκδηλώσεις τους για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης προετοιμάζουν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Κοινωνία των (δε)κατων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Μπορεί η ποίηση να έρχεται σε δεύτερη –ή και τρίτη-τέταρτη– μοίρα στα βιβλιοφιλικά έντυπα, όπως παραπονιούνται οι ποιητές, όλοι αναγνωρίζουμε όμως ότι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος καλλιεργείται αδιαλείπτως και αγαπιέται με πάθος που δεν συναντάμε συχνά στους αναγνώστες της πεζογραφίας. Πολλή ποίηση θα ακούσουμε αυτόν τον μήνα, καθώς πλησιάζει η 21η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αφιερωμένες στον δεύτερο νομπελίστα μας είναι πολλές από τις εκδηλώσεις, μιας και το 2011 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού Ετος Ελύτη. Σημειώστε τις ημερομηνίες:

Παρασκευή 18 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. (Café Dasein, Σολωμού 12): Η κάθοδος των βορείων. Ποίηση στο Κουτί – Ενα μεταφυσικό αλφαβητάρι με την Ελσα Κορνέτη και τον Γιώργο Αλισάνογλου (διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων).

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 7 μ.μ. (Public Πλατείας Συντάγματος, Αθήνα): Οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Λύντια Στεφάνου, Ευγενία Φακίνου, Τηλέμαχος Χυτήρης διαβάζουν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Αντίστοιχα στο Public στη στοά Χιρς στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, ποιήματα του Ελύτη θα διαβάσουν οι: Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ζωή Σαμαρά, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και την ανάγνωση θα συντονίσει ο Σταύρος Ζαφειρίου. (Διοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ).

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 8 μ.μ. (Café Floral, Πλατεία Εξαρχείων): «30 έως 30». Νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της νέας ποίησης και διαβάζουν από το έργο τους. Θα μιλήσει η Τιτίκα Δημητρούλια (Διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κατων).

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 9:30 μ.μ. (Café Floral, Πλατεία Εξαρχείων): Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κατων διαβάζουν ποιήματά τους.

Πέμπτη 31 Μαρτίου, 8 μ.μ. (Ελληνοαμερικανική Ένωση): Εκδήλωση με θέμα «Η ποίηση στην Κοινωνία των (δε)κατων». Θα παρουσιαστούν οι συλλογές ποίησης των Μαχμούντ Νταρουίς, Τσαρλς Σίμικ, Πάνου Καπώνη και Βασίλη Μαραγκού. Θα μιλήσουν: Παντελής Απέργης, Γιώργος Μπλάνας, Χρύσα Σπυροπούλου, Στρατής Χαβιαράς.

Το ΕΚΕΒΙ φροντίζει στίχοι του Ελύτη να ταξιδέψουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και σύντομα θα ανακοινώσει λεπτομέρειες και για τις ποιητικές βραδιές που διοργανώνει σε συνεργασία με βιβλιοθήκες της επαρχίας. 

ΠΗΓΗ:
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=388061


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

13ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος


Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για το 2011. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών της χώρας.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο είδη του λόγου: Ποίημα και Διήγημα, με ελεύθερο θέμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές με ένα ποίημα ή ένα διήγημα ή και τα δύο. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Τα κείμενα πρέπει να αποσταλούν σε φακέλους από τους Διευθυντές των σχολείων ή  απευθείας από τους μαθητές έως την 20η Μαρτίου 2011, στη διεύθυνση: Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, οδός Γερανίου 41 (2ος όροφος), Τ.Κ. 104 31 Αθήνα (τηλέφωνο: 210- 3302550).

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

i-create 100 χρόνια μετά...


100 χρόνια μετά, ανακαλύπτουμε ξανά το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Νίκου Γκάτσου, του Στρατή Τσίρκα και του Οδυσσέα Ελύτη.
Όσο πλησιάζει η άνοιξη και οι μέρες για τις διακοπές του Πάσχα, όσο εντείνονται οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις, έχουμε ανάγκη από πράγματα που μας κάνουν δημιουργικούς.
Το σχολείο είναι σημείο συνάντησης, χώρος συναναστροφής, μια ευκαιρία να αναπτύξουμε όσα πρέπει αλλά και όσα αγαπάμε και μας αρέσουν.
Τώρα υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Μια ευκαιρία για μια μεγάλη, συμμετοχική δράση όλων των σχολείων και όλων των μαθητών.
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οργανώνει πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό διαδικτυακά, με τίτλο «100 χρόνια μετά». Ένα διαγωνισμό αφιερωμένο σε τέσσερις μεγάλους λογοτέχνες, τα λόγια των οποίων ακόμη αντηχούν στην καθημερινότητά μας.
Μπορούμε να τους ανακαλύψουμε, να τους αγαπήσουμε, να συζητήσουμε δημιουργικά, να «συνομιλήσουμε» μαζί τους, να αφήσουμε το δικό μας μήνυμα στον «τοίχο τους».
Γράψε ατομικά ή με την παρέα σου στο σχολείο, κι εσύ τη δική σου ιστορία. Φτιάξε το δικό σου μπλογκ ή τη δική σου αφίσα. Δημιούργησε το δικό σου βίντεο.
Κάνε κάτι που σε εκφράζει και πάρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό μαζί με τους φίλους σου, τους συμμαθητές σου προβάλλοντας το έργο σου σ’ ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα!
Μέσα από πλατφόρμα www.i-create.gr της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, ανέβασε τη δική σου δημιουργική δουλειά και μοιράσου τη! Γίνε μέλος στη σελίδα του διαγωνισμού στο facebook. Χρησιμοποίησε  το YouTube και το twitter. Με  τη βοήθεια του δασκάλου ή του καθηγητή σου θα καταφέρεις περισσότερα.
 Με την i-create η Εκπαιδευτική Τηλεόραση συναντά την Ψηφιακή Γενιά στους δικούς της χώρους, γίνεται μέρος της κοινότητας της, συνεχίζοντας αυτή τη διαδρομή και με άλλες δράσεις μετά από το πρόγραμμα.